Wat is draadloos glasvezel?
Draadloos Glasvezel is een draadloos internetproduct van PWA, dit maakt van PWA dus een zogenaamde “WISP”, wat staat voor “wireless internet service provider”. Een WISP levert internet via zogenaamde straalverbindingen aan eindklanten. Een straalverbinding is een netwerkverbinding tussen twee punten, je zou het kunnen zien als een “glasvezelkabel door de lucht”. Straalverbindings-internet heeft dezelfde technische kenmerken en is dus vergelijkbaar met glasvezel-internet.
Hoe wordt draadloos glasvezel geleverd?
Draadloos glasvezel wordt geleverd vanuit een zogenaamd “knooppunt”. PWA heeft zo’n 15 knooppunten in de duin- en bollenstreek. Al deze knooppunten zijn via straalverbindingen met elkaar verbonden, zie het als een soort spinnenweb. Vanuit deze knooppunten leveren wij vervolgens ook via straalverbindingen een internetverbinding aan onze klanten. De straalverbindingen tussen knooppunten zijn “point-to-point” (er is een zender en ontvanger voor specifiek die verbinding), de straalverbindingen tussen de knooppunten en de klanten zijn “point-to-multipoint”. (Er worden dus meerdere klanten verbonden met één zender).
Hoe snel is een straalverbinding?
De snelheid van een straalverbinding is afhankelijk van de gebruikte apparatuur, gebruikte frequentie, afstand en eventuele storingsbronnen. Er zijn straalverbindingen van 2000Mbit mogelijk, maar ook van maar bijvoorbeeld 50Mbit. De meeste straalverbindingen hebben een synchrone snelheid, dat betekend dat de download en uploadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. Tussen de knooppunten gebruiken wij straalverbindingen van 500-2000Mbit (afhankelijk van de “vraag” op dat knooppunt) en naar onze eindklanten gebruiken wij straalverbindingen van 100-500Mbit. Wij leveren aan onze klanten verbindingen met een snelheid van 25Mbit tot 200Mbit met een overboeking van 1:5
Hoe ver kan een straalverbinding?
Een normale straalverbinding kan tot 250km, echter geldt “hoe verder, hoe hoger”. De knooppunten van PWA hebben niet voldoende hoogte voor dit soort afstanden. Desalniettemin is de verste directe verbinding van PWA zo’n 8km. Ons gehele dekkingsgebied is echter groter omdat wij diverse knooppunten in regio hebben.
Wat is er nodig voor een straalverbinding?
Om een straalverbinding te maken is (naast de zender en ontvanger) een “zichtverbinding” nodig. Er mogen geen obstakels (zoals bomen of gebouwen) tussen de zenders staan. Het is dus noodzakelijk om de zender en ontvanger zo hoog mogelijk te hangen.
Hoe stabiel is een straalverbinding?
Een straalverbinding is zeer stabiel en heeft weinig tot geen last van externe factoren, wel kan extreem weer (in het bijzonder zeer hevige regenval) vooral voor hoge frequentie-straalverbindingen (dat zijn de verbindingen tussen onze knooppunten) wat invloed hebben. Daarom voeren wij de verbindingen tussen onze knooppunten altijd dubbel uit, zodat het uitvallen van een verbinding niet direct gevolgen heeft voor dat knooppunt (en dus de klanten die op dat knooppunt aangesloten zijn).
Is het nodig om een vergunning aan te vragen voor een straalverbinding?
Nee, voor de door PWA gebruikte frequenties (2,4Ghz, 5Ghz, 24Ghz en 60Ghz) is geen vergunning nodig. Deze frequenties zijn dus vrij (door iedereen) te gebruiken. Er bestaan ook frequentiebanden waar wel vergunning voor nodig is (bijvoorbeeld 3Ghz en 11Ghz). Daarnaast bestaan er ook frequentiebanden welke niet zijn toegestaan in Nederland.
Is een straalverbinding hetzelfde als WIFI?
Nee, hoewel een straalverbinding dezelfde technieken (en soms ook apparatuur) als WIFI-netwerken gebruikt, wordt de techniek en apparatuur (heel) anders toegepast. Derhalve is het dus niet mogelijk om (bijvoorbeeld) een Smartphone te verbinden met de straalverbinding.
Kan een straalverbinding afgeluisterd worden?
Nee, het verkeer op een straalverbinding is gecodeerd (met encryptie) en dus niet af te luisteren.
Is een straalverbinding slecht voor de volksgezondheid?
Nee, een straalverbinding is niet schadelijk voor de volksgezondheid, althans daar is – voor zover ons bekend – geen enkel medisch bewijs voor. Het zendvermogen van straalverbindingen is zeer laag in vergelijking met bijvoorbeeld UMTS of GSM. Daarnaast is een straalverbinding geconcentreerd (als een laserstraal) en vaak hoog (boven de 5 meter) in de lucht.
Wie gebruikt er nog meer straalverbindingen?
Naast de klanten van PWA zijn er talloze (grote) bedrijven die op allerlei manieren gebruik maken van straalverbindingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan communicatie tussen verschillende vestigingen van bedrijven, camera’s op industrieterreinen en in steden, internetproviders in uitgestrekte of gebergte gebieden, communicatie met en tussen satellieten, communicatie tussen zendmasten van KPN en Vodafone en ga zo maar door.
Wat is het dekkingsgebied van draadloos glasvezel van PWA?
Het dekkingsgebied is beslaat van Katwijk tot Hillegom en van Noordwijkerhout tot Abbenes. Niet in iedere plaats hebben wij volledige dekking.
Kan een straalverbinding afgeluisterd worden?
Nee, het verkeer op een straalverbinding is gecodeerd (met encryptie) en dus niet af te luisteren.
Upload